Vakantie in Malaysia

8Het was èn zomervakantie èn we moesten een nieuw werkvisum om in Indonesia te kunnen blijven werken. Eén en één werd uiteindelijk twee en onze bestemming werd Malaysia. Hoewel we van te voren nog niet zeker wisten of het juiste visum zou gaan lukken (door papierwerk dat nog niet was afgerond in Jakarta) hebben we toch maar de gok genomen om te gaan. Als het zou mislukken, zouden we altijd nog terug kunnen met een ander visum, maar als het zou lukken scheelt het een reis. Hieronder mijn observaties over Malaysia en onze vakantie.

4   3

Malaysia blijkt een zeer ontwikkeld land in vergelijking met Indonesia. Zo is er riolering, er zijn stoepen, mensen lijken veel meer dan in Kupang iets nuttigs te doen te hebben, het vuilnis wordt opgehaald en de straten zijn schoon. Ook valt geen enkele keer in 20deze 2 weken de stroom uit. Wat een luxe! Maar het heeft ook een keerzijde. Het hele land is veranderd in een grote plantage van vooral palmbomen (voor olie om mee te koken) en rubberbomen. Dit ten koste van het oerwoud. Overal wordt gebouwd en er is heel veel mijnbouw om te kunnen bouwen. Grote delen van het land zijn dus echt verschrikkelijk lelijk, nog afgezien van de schade die er is en wordt aangericht. Overal waar we zijn geweest is het land gehuld in een dikke laag smog. In Indonesia is er geen city-planning, in Malaysia is het er beperkt. Zo zijn er in Kuala Lumpur (KL) eindeloos veel kolossale shoppingmalls waar het dus niet goed mee gaat. Dus dan is er eerst jarenlang een bouwput op een plek waar eerst een mooie wijk of een bos was en dan wordt er een shoppingmall gebouwd die al snel zijn glans verliest en dan leeg staat. Hetzelfde geldt voor veel woningbouw projecten. Veel van de hoge torens lijken leeg te staan.

1    2

We gaan snel KL weer uit en richting de Cameron Highlands, een berggebied met veel jungle, theeplantages en aardbeienteelt. Ondanks de beroerde bewegwijzering en kaarten hebben we toch best lekker kunnen lopen door de jungle en de bergen en steeds de weg weer teruggevonden. Ook het dorpje waar we logeerden is volgebouwd met allerlei resorts en ze waren nog aan het bijbouwen. We vragen ons af wat al die mensen die daar logeren doen. Op de bergpaadjes die wij hebben gelopen zijn we ze in ieder geval niet tegengekomen.

7

6    5

9Vervolgens naar Pulau Pangkor, een eilandje vlak voor de kust. Het dorpje waar we logeren heeft iets van Ba’a op Rote, maar dan wat groter en met een goed georganiseerde ferry. Daar kunnen ze op Rote nog iets van leren! Aan de andere kant van het eiland zijn een paar mooie stranden. Ook dit
eiland zou een mooie junglewalk moeten hebben (staat op iedere straathoek aangekondigd), maar deze blijkt helaas verleden tijd. Ik geloof dat we qua tropische eilanden een beetje verwend zijn, want we waren niet zo onder de indruk. Het was wel mooi, maar niet zo mooi als we gewend zijn. Wel de neushoornvogel (toekan) en een slang heel mooi gezien. Dat geldt trouwens voor heel Malaysia: veel meer vogels en dieren dan in Indonesia. Daar vangen en eten ze nog alles wat beweegt. Het zegt wel iets over de ontwikkeling van Malaysia of het gebrek aan ontwikkeling in Indonesia.

10

Terug naar Kuala Lumpur voor het klusje waarvoor we hier ook kwamen: een nieuw visum halen bij de Indonesische ambassade. Dit visum kunnen we dan in Kupang omzetten in een werkvisum. De Indonesische ambassade blijkt te zitten in een groot gebouw waar vooral heel veel Indonesiers die in Malaysia werken hun paspoort aan het verlengen zijn. Een hal ter grootte van 2 sporthallen wordt als wachtruimte gebruikt. We zijn blij dat we niet in deze rij hoeven. De visumaanvraag blijkt eenvoudig en de volgende dag kunnen we het al ophalen. Wat een verschil met de vorige keer toen we dit in Dili (Oost-Timor) deden. Toen waren we 2 weken bezig en de sfeer was een stuk onvriendelijker.

11

17   19

De laatste dagen zijn we naar Melaka geweest. Dat is een stad met veel oude koloniale gebouwen en een enorme toeristische trekpleister (Unesco World Heritage). Ondanks de gigantische drukte wel mooi om alle oude huizen en gebouwen te zien en een verademing na alle lelijke gebouwen in KL. Wellicht is het zelfs dankzij de enorme kermis die er omheen is gebouwd (van mega-mall tot pretpark) dat het oude gedeelte nu wel bewaard moet blijven, anders is de trekpleister weg voor al die andere attracties. In de Lonely Planet stond dat je bepaalde plekken moest vermijden in het weekend, om dat je dan alleen maar elkaar in de weg staat. Het is waar. Het is hier drukker dan in het Van Gogh-museum (dat kan bijna niet). Om het andere gebouw is een of ander museum (muzium in het Maleis 😉 ) over de meest willekeurige onderwerpen.

13   14

In de rivier door de stad zagen we een aantal varanen (een monitor lizard, een kleine neef van de komodo dragon) van rond de 2 meter lang. Best forse jongens. We kwamen er ook nog eentje tegen in een straatje bij ons huis om de hoek. Die zat lekker verstopt in het riool. Deze was nog niet zo groot, maar je wilt ‘m nog steeds niet ’s avonds in een steegje tegenkomen.

12   18

In Melaka waren veel art galleries. Voor ons een verademing, want die hebben we niet op Timor. De meiden werden nog getekend door de Malaysische artiest Tham Siew Inn, die vergelijkbare tekeningen voor een indrukwekkend bedrag verkocht. We zijn benieuwd of de meiden daar nu tussen hangen.

16

Als vakantieland krijgt Malaysia een 5. Het is bij vlagen mooi, maar ze zijn druk bezig om alles wat nog natuurlijk of authentiek is te vernietigen. Daarnaast lukt het ze niet om kaarten die kloppen of bewegwijzering te regelen. Verder hebben we niet in hotels geslapen, die ook maar enigszins uitnodigend er uit zagen. Ze weten gewoon niet hoe het moet, terwijl Thailand en Bali toch echt niet te ver weg zijn om de kunst af te kijken. Als je ook naar Thailand, Cambodia, Vietnam of natuurlijk Indonesia kunt gaan, dan weten wij het wel. Eén kolossaal pluspunt: het eten is echt geweldig. De combinatie van Indiaas, Indonesisch, Thais en Chinees eten leidt tot een oneindige keuze uit heerlijk eten. Naast de zeer soepele verlenging van ons visum is ook het eten een reden om een keer terug te komen.

21    15

2 thoughts on “Vakantie in Malaysia

Laat een bericht achter...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s