Kupang Everyday Life #5 – In Mijn Element!

IMG_20150314_162117

Het meer bij Tilong

Eindelijk weer eens een blog uit Kupang! Na de overweldigende landschappen van Nieuw-Zeeland leek het een tijdje alsof onze avonturen in Kupang daarbij in het niet vielen en zeker geen blog waard. Toen kwam de dengue fever (knokkelkoorts) die Rivka en mij trof. Maar we zijn weer opgekrabbeld en ik ben in mijn element! De foto’s bij deze blog zijn van vanmorgen toen we vlakbij Kupang in de buurt van Noelbaki en Tilong een rondje gingen lopen.

IMG_20150314_141846

De rijstvelden staan er prachtig bij. Het groen knalt je tegemoet.

So… What’s cooking in Kupang? Het regenseizoen is in volle gang. Hierdoor koelt het van tijd tot tijd goed af (wel hoge vochtigheidsgraad). Daar waren we aan toe. Het regent vaak en veel, wat vooral in het lage deel van de stad aan zee tot overstrominkjes en bijbehorende komische verkeerssituaties leidt. Tijdens zo’n stortbui ligt het leven in de hele stad stil. Alle afspraken schuiven één of twee uur op, zolang als de bui duurt. Als er al iemand op het idee is gekomen om de afwateringscapaciteit op de piekvraag af te stemmen, dan is het in ieder geval niet uitgevoerd. Jakarta in het klein. Ik had verwacht dat er met de start van het regenseizoen al minder onderbrekingen van de stroomvoorziening zouden zijn, maar dat is nog niet het geval. Ook bij een stroomonderbreking ligt het leven stil alhoewel best wel wat dingen (beperkt) door kunnen gaan door batterijen en generatoren.

IMG_20150314_141708

Het lijkt alsof er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar irritant meer muggen in en rond ons huis zijn. Vooral Judith en ik hebben meer last dan eerst van de beten zelf. Dit nog afgezien van de dengue die ook in de 2015 editie geen aanrader was, maar die kunnen we natuurlijk ook ergens anders hebben opgelopen. Ik heb van de week – opnieuw – allerlei natuurlijke anti-muggenmaatregelen genomen: de citroengras die we al hadden staan op nog meer plekken neergezet, knoflook geplant, basilicum gezaaid. Ik heb ook een muggenval gebouwd als experiment (een fles met daarin water met suiker en gist, daar komt CO2 van en daar zouden muggen op af komen). Ik ben benieuwd of het gaat werken (nog niet).

IMG_20150314_141219

Uitzicht op Noelbaki met het bijbehorende kolossale rijstveld en de baai van Kupang

We zijn nu ruim een jaar weg en ik heb het gevoel dat mijn sabbatical bijna voorbij is. Ik heb veel geschreven en gelezen, een hoop gewoontes aangeleerd, afgeleerd of gewijzigd en meer tijd dan ooit met het gezin besteed. Al deze dingen had ik in Nederland nooit kunnen doen. Daar kom je gewoon niet aan toe als je 60 week per uur werkt, 200 e-mails per dag moet afhandelen en zowel zaterdag als zondag 3 feestjes hebt. En oja, of je ff de schuur kan verven. Ik geniet van de luxe dat ik nu geen kostwinner ben. Ik heb de tijd ook gebruikt om met mezelf door een proces te gaan om de grote hamvraag te beantwoorden: what’s next? Dit proces alleen al had ik nooit bovenop een klus in Nederland kunnen doen. Er is een begin van een antwoord en dat ben ik nu aan het uitwerken. Alleen al het feit dat ik begin te ontdekken waar ik het moet zoeken (op basis van waar mijn hart sneller van gaat kloppen, wat ik kan en wat ik beter niet kan doen) geeft enorm veel energie. Wordt vervolgd.

IMG_20150314_141422

Aanpassen aan onverwachte situaties (zoals dit gat in de weg door een landslide wat voor onze auto iets te groot was): langzamerhand worden we er goed in.

Judith heeft een constante stroom van werk (college voorbereiden en geven, tentamens afnemen, etc) voor de universiteit, op Sumba en voor Kerk In Actie. Ik wachtte (tot vandaag) op uitsluitsel of een vak aan de faculteit economie nu wel of niet door mij zal worden gegeven. Net zoals bij Judith doet ook de economie faculteit niet aan planning van docenten, colleges en roosters totdat het semester vijf weken geleden begonnen had moeten zijn. Dit is geen verwijt aan de universiteit, zo gaat gewoon alles hier. Je koopt pas rijst als ie op is en als je dan geen geld hebt, dan heb je honger. En je moet je plannen wijzigen en waarschijnlijk daardoor anderen ook en dat maakt niemand wat uit. Een enkele keer kijken Judith en ik elkaar ’s avonds aan en zeggen verwonderd: “alles ging vandaag zoals afgesproken of gepland”, maar het komt zelden voor. Het leidt ertoe dat wij (net als iedereen) gewoon ons eigen plan trekken en doen en ons aanpassen als er iets gebeurt. En dat bevalt verschrikkelijk goed! Het loslaten van zaken die hadden moeten gebeuren, maar niet gebeuren en in de tussentijd doen wat voor jou belangrijk is, is een van de dingen die we hier dagelijks oefenen. En als er dan ineens wel iets gebeurd, dan zie je dan wel weer. Maar vanochtend kwam dan het antwoord: Ik hoef geen college te geven het komende semester. Met dit antwoord heeft de faculteit zo lang gewacht, dat het bijna het enig mogelijke antwoord was. Over zes weken zijn we een maand in Nederland. Daarna is mijn werkvisum verlopen en het is onduidelijk of en wanneer dit wordt verlengd (ook zo’n proces wat je moet loslaten :-)), dus de tijd was ondertussen wel heel kort geworden. Het is vooral jammer voor de studenten, want die krijgen nu een college Management Informatiesystemen uit een boek van 20 jaar oud, waar je natuurlijk niets van leert. Ik had in de tussentijd alweer zoveel dingen opgestart om te doen, dat ik niet zo goed had geweten hoe ik tussendoor ook nog college had kunnen geven.

We kijken uit naar ons bezoek aan Nederland in mei. De agenda loopt langzaam maar zeker vol. Het lijkt wel alsof we niets geleerd hebben van het onthaasten in Kupang…

One thought on “Kupang Everyday Life #5 – In Mijn Element!

Laat een bericht achter...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s