The Hour of Code in Kupang

image

Deze week is er een wereldwijd evenement genaamd “The Hour of Code”. Het doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met programmeren, vooral in afgelegen gebieden. Het idee erachter is dat dit de ontwikkeling van die mensen en ook die gebieden bevorderd. Vrijdag hadden er al 90 miljoen mensen meegedaan. Meer info over het evenement is te vinden op de website. Ik heb met mijn klas van 60 studenten meegedaan.

Sinds september geef ik het vak Management Informatiesystemen aan de universiteit waar Judith ook les geeft. De studenten komen soms uit Kupang maar vaak uit de kampong, kleine dorpjes op West-Timor of de omringende eilanden. Ze hebben vaak nauwelijks ervaring met computers, laat staan informatiesystemen. Ze hebben wel allemaal een mobieltje met facebook, dus dat kan ik in mijn colleges mooi als voorbeeld gebruiken. Maar verder hebben ze er weinig kaas van gegeten en kijken ze me wat glazig aan als ik in mijn rammelende Indonesisch probeer uit te leggen hoe internet eigenlijk werkt of wat de cloud is. Waarom? Ze hebben nog nooit echt met hun handen in de electronische modder gezeten, ze weten niet wat het is of hoe het gaat.

Dus ik was blij met The Hour of Code. Alle studenten moesten leren hoe je een spelletje als Angry Birds of Frozen programmeert door middel van simpele oefeningen op die website. Dus ik hen uitleggen dat ze hun eerste eigen informatiesysteem aan het programmeren waren. Na een zeer aarzelende start barst het uiteindelijk los en krijg ik veel enthousiaste reacties. Vooral het behaalde certificaat wordt uitvoerig op hun facebook timeline gepost. Sommige posten ook plaatjes van de geprogrammeerde spelletjes. Ik hoop dat ik wat studenten heb weten te enthousiasmeren om hier mee door te gaan, want dit soort expertise is erg nodig in dit deel van de wereld. Tenminste, als ze ooit van de tsunami van handmatige processen met stempels, handtekeningen en zegels af willen komen waar Indonesië momenteel compleet door vastloopt. En het was ook gewoon leuk!

image

One thought on “The Hour of Code in Kupang

Laat een bericht achter...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s