In De Reeks Eiland Hoppen: Sabu

Zoutwinning

Een weekendje zonder kids, dat leek ons een buitengewoon goed idee. Lodhy, onze hulp, heeft ondertussen voldoende zelfvertrouwen dat ze onze lieftallige spookjes een paar dagen in het gareel kan houden. En zo gaan Judith en ik voor in het eerst sinds we in Indonesië zijn samen op stap. Naar Sabu, een klein eilandje dat tussen West-Timor en Sumba ligt. Als je van Bali naar West-Timor vliegt dan zie je het vaak liggen. De directe aanleiding om naar Sabu te gaan is dat in de zomermaanden een aantal studenten van Judith een project op Sabu doen en zij moet ze opzoeken om de voortgang te bespreken en te kijken of het goed met ze gaat.

Vliegtuigje

We vliegen naar Sabu met Susi Air, een maatschappij die met kleine vliegtuigjes allerlei vliegveldjes in de buurt aandoet. Voor afgelegen plekken zoals Sabu die soms tijden onbereikbaar zijn per boot vanwege te hoge golven is het een hele belangrijke service. In Kupang hebben ze 2 toestellen (Cessna) die zeer goed onderhouden worden. Veel beter dan bijvoorbeeld TransNusa, een maatschappij die ook bestemmingen in de buurt bediend maar dan met grotere redelijk aftandse toestellen. De piloten van Susi Air komen voornamelijk uit Engeland, jonge gasten die het avontuur zoeken. Zo’n klein vliegtuig vliegt ook veel lager waardoor er heel veel te zien is. Zo kan ik me bijvoorbeeld eens goed oriënteren op Pulau Semau, een klein eilandje vlakbij Kupang, waar we ook nodig eens naartoe moeten.

Vanaf Seba Airport gaat het achterop de brommer (bagage op de rug) naar het dorpje Bodae, in het oosten van het eiland. Zo na een half uur hobbelen heb ik er wel genoeg van. Uiteindelijk zijn we na ruim een uur op de plaats van bestemming. We logeren bij de plaatselijke dominee. Het is een komen en gaan van Judith’s studenten die over het hele eiland verspreid hun project doen. Ik vind het verbazingwekkend hoe goed ingeburgerd ze zijn na slechts een paar weken, terwijl de meeste mensen op Sabu voornamelijk hun eigen taal spreken en maar zeer beperkt Bahasa Indonesia.

Hutjeaanzee

Wonen op Sabu is een hard gelag. Het is erg droog. Er zijn nauwelijks winkels en de meest vanzelfsprekende dingen zijn schaars, zoals bijvoorbeeld brandstof. De dominee waar we logeren heeft wel een auto, maar zonder brandstof ben je gauw uitgereden en dus zit er een mooie hoes rond de auto. Dit zien we veel vaker. Door de droogte is het bepaald niet vanzelfsprekend om hier groente te verbouwen. Uit noodzaak zijn de mensen hier grotendeels zelfvoorzienend, maar dat kost ze veel tijd en aandacht. Alle dagen hebben we min of meer hetzelfde gegeten (3x per dag).

Lontar1

Lontar2Er staan veel lontarpalmbomen, waarvan het sap wordt gewonnen (lekker!). Hiertoe klimmen iedere ochtend en avond mannen de boom in om de kunstig van lontarpalmblad gemaakte mandjes waarin het sap wordt opgevangen te legen. Terwijl ze dit doen zingen ze de boom toe, om hem goed gezind te houden. Dan loop je dus ergens en ineens hoor je wat traditioneel gezang. Bij mij duurt het dan even voordat ik doorheb dat dit vanuit bovenin die hele hoge palm komt. Lontarpalmbomen worden vaak vlakbij elkaar gepland, omdat de mannen die de mandjes legen dan van boom naar boom kunnen springen/zwaaien (zoals apen dit doen), want alle bomen 20m omhoog en weer omlaag klimmen is wel erg zwaar. Het is allemaal niet zonder gevaar. Er valt er regelmatig eentje naar beneden. Apen hebben tenslotte niet voor niets een staart…

SchelpTerwijl Judith lekker aan het werk is, trek ik er op uit om de omgeving te ontdekken. Het eiland lijkt veel op Sumba. Nog droger, maar vergelijkbaar pittoresk. Ik stuit op een rots aan het strand waar iemand ten behoeve van zoutwinning allemaal kolossale schelpen (opgedoken uit zee) heeft neergezet. Hij vult ze met zeewater en laat het water verdampen en kan op die manier het zout winnen. Weinig efficient, maar het lijkt alsof Gaudi hier aan het werk is geweest zoals het eruit ziet. Een onwerkelijke omgeving.

De studenten spelen ook graag voor toeristengids en zo bezoeken we tussen de bedrijven door nog allerlei bezienswaardigheden zoals een rumah adat. Dat is een huis wat wordt gebruikt voor alle traditionele rituelen (dus zoals die al in gebruik waren voordat het christendom hier zijn intrede deed).

RumahAdat

Als we op zondag weer vertrekken worden we uitgezwaaid door een grote groep studenten. Een weekend zonder luxe, maar zeker voor herhaling vatbaar.

3 thoughts on “In De Reeks Eiland Hoppen: Sabu

  1. wat een belevenissen voor jullie ,wat is de wereld groot!waar wij geen idee van hebben,leuk dat je ons het een beetje mee laat beleven!! xx

Laat een bericht achter...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s