De laatste dingen en laatste dagen Lagos

Het blijft tot het einde toe spannend hoe lang wij, Juut-Esther-Timothy, nog in Lagos moeten blijven. De verwachting voor het paspoort, het ophalen ervan en het vertrek naar Abuja wordt telkens bijgesteld. Afgelopen vrijdag zijn we als gezin nog met zijn allen naar de Lekki-markt geweest voor wat souvenirs; oa mooie jurken voor de meiden. Rivka had die jurk vandaag aan naar school. Iedereen vond ‘m erg mooi!Ook hebben we een laatste bezoek aan Timothy’s tehuis gemaakt. Sinds vrijdagmiddag zijn we nog maar met zijn drieën. Haiko en Rivka zijn vrijdagnacht met een directe vlucht vanuit Lagos (maar 6,5 uur vliegen) naar Nederland gevlogen. Rivka genoot van alle snoeperijen, o.a. de kaas, in de business lounge van de KLM. Ook heeft ze even aan het personeel uitgelegd hoe al die iMac’s eigenlijk werken. Op Schiphol aangekomen, stonden opa en oma Meelis, de Wolfjes en oma Boerderij al klaar. Rivka moest heel even wennen, maar speelde al gauw- alsof ze nooit was weggeweest- met iedereen. Inmiddels hebben ze alweer flink wat bruine boterhammen op, wordt er weer veel met Merlin geknuffeld en gewandeld en is Rivka voor het eerst naar school geweest- groot feest! Ook heeft Rivka weer voor het eerst gespeeld bij een van haar grote vriendinnnen. Ze kon bijna geen afscheid nemen tegen etenstijd, want ze moesten nog zo veel spelen inhalen…

In Lagos gaat het leven ook door, al is het een stuk rustiger geworden in dit eenoudergezin. Esther ontpopt zich als grote helpende zus en Timothy laat niet heel veel merken van de veranderingen. We zijn met zijn drieën verkast naar een kleiner, maar huiselijker hotel op het zelfde eiland Ikoyi. Esther mag met mama in het grote bed slapen en Timothy in zijn vertrouwde campingbed, inmiddels 5 verschillende slaapgelegenheden verder. Het afscheid was wel even moeilijk (voor moeders vooral). Rivka zei nuchter: maar we kunnen toch elke ochtend en avond berichtjes sturen, waarom huil je dan? Ehmm sja- tegen zoveel logica kan ik niet op. We skypen elke dag en tussendoor whatsapp-en we heel wat af.

Jammer genoeg voor mij, zit ik in het vroeg-wakker-team en Haiko in het uitslaapteam.. Esther en Timothy houden wedstrijden wie er het eerste wakker wordt.. Gelukkig hebben ze veel lol met elkaar, al kunnen ze ook nog wel heel fysiek met elkaar zijn- slaan, duwen en piepen als ze het niet willen. De dagen verlopen in dezelfde makkelijke routine van de afgelopen weken- alleen is het verschil dat als ik erop uit ga, de kinderen mee moeten. Dus elk klein uitstapje wordt een onderneming: naar het kantoor van de stichting, naar de supermarkt, zwemmen, de buurt verkennen etc. Timothy maakt er een feestje van door van elk stoepje (ene-tweeje) te springen en vrolijk te zwaaien naar iedereen. Esther doet vrolijk mee en houdt als grote zus ook zijn handje vast. Tussendoor rusten we even uit, maken een praatje (want ja, iedereen wil een praatje maken met die oyibo) en eten wat. Dan lopen we weer verder.

Ik heb Esthers haar opnieuw uitgehaald en een nieuw kapsel gemaakt. Verder zijn we nog een dagje gaan zwemmen in een naburig sjiek hotel dat aan de rivier/rand van het eiland ligt. Dat was eigenlijk niet gebruikelijk, zei de manager, maar hij stelde zelf wat dash (een bedragje) voor zodat het wel kon. “Welcome to Nigeria!” In de huiskamer van het hotel zijn veel mensen om een praatje mee te maken en ook de mensen die er werken zijn heel aardig en behulpzaam. Er zitten voornamelijk Nigeriaanse en Afrikaanse gasten, een enkele westerling. De meeste logeren hier voor zaken, maar ik sprak ook twee Kameroens/Franse zangeressen- uitbundig gekleed- die hier een aantal dagen optreden. Esther is helemaal idolaat van hen- da’s toch wel wat anders dan K3 live!

Intussen wachten we natuurlijk op bericht van het paspoort: de verwachting is dat we morgen of overmorgen het paspoort kunnen aanvragen en dat het eind van de week klaar is, we naar Abuja kunnen vliegen. Abuja schijnt heel anders te zijn dan Lagos- meer Europees/modern dan Afrikaans/chaotisch zoals Lagos. Een overgang naar het goed-georganiseerde leven van Nederland en niet meer overal ‘eyes and ears that are watching you all the time’.

update 20.30: net gebeld dat ik morgen om 9 uur klaar moet staan- voor de paspoortaanvraag! Joepie!!!!!!!!!!!!!!!!

5 thoughts on “De laatste dingen en laatste dagen Lagos

 1. He Judith, Esther en Timothy nog even en jullie mogen ook (weer) naar Nederland!!
  Geniet nog even van het warme weer, al is hier de lente ook aan het beginnen. Fijn dat het met Haiko en Rivka thuis zo goed gaat , heerlijk hoor weer met je vriendinnen spelen 🙂
  Leuk om zo met jullie mee te leven/lezen!! tot ziens, groeten Anita

 2. Hallo familie in Nigeria en in Nederland,
  Ik heb weer genoten van jullie verhalen. Hopelijk verloopt de verdere procedure voorspoedig en is de paspoort aanvraag gelukt ! Wat zal het fijn zijn als jullie elkaar volgende week weer in de armen kunnen sluiten.
  Heel veel succes met de laatste loodjes,
  Margriet Trotse moeder van 2 Nigeriaanse zoons

 3. Het is weer vertrouwd…..rivka komt weer spelen, er is weer bedrijvigheid rond het huis….
  Maar Judith, ik hoop voor jullie dat de afronding spoedig verloopt en dat je snel met de andere twee schatten naar huis kan komen! Sterkte daar en hopelijk tot heel snel ziens!
  Elise

 4. Het was echt een feestje vandaag! Rivka was terug! Wat had ze veel te vertellen en wat hadden wij veel te vragen! We hebben de foto’s nog even bekeken en Rivka kon er haar eigen verhaal bij vertellen. En dat deed ze! En wat had ze een prachtige jurk aan! Ze kon er zelfs mee fietsen! We zijn allemaal heel blij dat Rivka weer bij ons terug is en hopen dat Esther en Timothy en de mama van Rivka ook snel terug komen!
  Wat een mooie haren Esther! We gaan de laatste foto’s morgen weer bekijken op het digibord.

Laat een bericht achter...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s